O zavodu

Zavod za sodobne kiparske raziskave je produkcijska hiša za širšo vizualno, zvočno in performativno umetnost, ki je v nekaterih primerih združena s poezijo. Produkcija umetniških projektov je pretežno na področju vizualne in intermedijske umetnosti, čeravno okviri dostikrat presegajo tako konvencionalna polja umetnosti kot tudi produkcjijske okvire. Organiziramo javne razprave in delavnice, na katerih razmišljamo o svojem delu in sodobni umetnosti. Naša glavna zaveza je iskanje umetniških rešitev za refleksijo, obvladovanje, ironiziranje, izkrivljanje in spreminjanje našega družbenega okolja; z angažiranim delovanjem se odzivamo na radikalne spremembe, ki se trenutno dogajajo v naši družbi.

Poslanstvo – ukvarjamo se z:

performansi in ulične intervencije,

razstave nastajajoče umetnosti s posebnim poudarkom na telesu, spolu, kiparstvu in novih medijih

inovativne pesniške delavnice in predstave v kombinaciji z video, vizualno in zvočno umetnostjo

novi načini izpostavljanja in radikalizacije poezije

razprave, predavanja in seminarji o sodobnih umetniških praksah

nove oblike sodelovanja med vizualno, zvočno in performativno umetnostjo ter literaturo

slike, video, kipi, lutke, odrski rekviziti in scenografija, maskote in maske

katalogi in knjige umetnikov

Vizija

Javnosti bomo seznanjali z novo umetniško produkcijo ter jih ozaveščali o raznih tematikah v polju umetnosti tako v Sloveniji kot širše. Za sodoben življenski slog bomo poskrbeli z novostmi in soustvarjali trende. Pri tem bomo stremeli k trajnostnemu razvoju.

Zgodovina

Zavod za sodobne kiparske raziskave je v letu 2020 spremenil naziv iz Zavoda za sodobne umetnosti in kulture Gulag, ki je bil ustanovljen leta 2007 kot pravni naslednik Zavoda za vizualne in multimedijske raziskave Modri krog (ustanovljen leta 1999) – le ta je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja večinoma deloval na območju Kranja. Modri krog je organiziral predvsem študentske razstave in festivale. Pomembna sodelovanja so vključevala pobudo in organizacijo prvega in drugega mednarodnega študentskega festivala kiparstva (Ljubljana, Sežana in Središče; glavni organizator Študentska organizacija v Ljubljani), na podlagi katerega so bile na javnih površinah po Sloveniji postavljene skulpture iz kamna, aluminija in keramičnih ploščic.

Zavod Gulag je je bil skupina vizualnih in zvočnih umetnikov, pesnikov in družboslovcev, ki so se odločili, da bodo svoje projekte razvijali s v skupnem sodelovanju. Zavod Gulag  je bil skupna idejna želja po ustvarjanju in kot produkcijska hiša je nudil platformo za večzvrstne umetniške projekte . Profesionalizacija projektov in dela je vodila v manjšo skupino, ki so tvorili jedro vezano na projekte, ki se nanašajo na umetnost v javnem prostoru, ter na monitoring sodobne spomeniške plastike, je to posredno vodilo v spremembo imena. Danes je zavod za sodobne kiparske raziskave produkcijska platforma predvsem za izvedbo umetniških projektov na področju intermedijske in vizualne umetnosti.

Zavod za kiparske raziskave je tudi lastnik raznih spletnih platform: med izrazitimi je brkljalnik za sočasno umetnost g-zin.si

Vizitka podjetja

Naziv podjetja: Zavod za sodone kiparske raziskave

Pretekla imena: Zavod za sodobno umetnost in kulture Gulag

Skrajšani naziv: Kiparske raziskave

Naslov: Ulica Janeza Pavla II. 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon na sedežu podjetja: 01 2323502

Elektronska pošta: info@kiparske-raziskave.si

Davčna številka: 81526776

Matična številka: 2263629000

Zavezanec za DDV: NE

Število zaposlenih: 0 zaposlenih

Datum vpisa: 31. 1. 2007

Dejavnost TSmedia: Kultura in umetnost

Šifra dejavnosti: 19. 01. 2021

Transakcijski računi:

Delavska hranilnica – SI56 6100 0002 6991 082

NLB d.d. – račun zaprt

Zoran Srdić Janežič